Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda ticarete ilişkin “Torba kanun teklifi”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Odalar ve Borsalar Kanunu, Bazı Kanunlar ve Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin birinci bölümünün 10 maddesi görüşülecek. 640 sayılı Kanun kabul edildi.
Teklife göre, Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulduktan sonra kooperatif ve üst kuruluşlarının yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin ticaret sicil kayıtları, mali tabloları, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporları, genel kurul toplantı belgeleri, üyelerin kimlikleri, iletişimleri, payları ve ödemeleri. 1 yıl içerisinde sisteme aktarılacaktır. Bu süre Ticaret Bakanlığı tarafından 6 aya kadar uzatılabilir.
Serbest bölgelerde, kullanıcıların ihtiyacı olan doğal gaz altyapısını kurmak, işletmek, kamu ve özel kuruluşlardan doğal gaz satın almak, bölge içinde dağıtmak ve satmak işletmecinin yetki ve sorumluluğunda olacaktır. İşletmecinin izni olmaksızın başka bir yerden doğalgaz ihtiyacı karşılanamaz ve bu amaçla münferit tesis kurulamaz. Bu kararın uygulanmasına ilişkin bölge içi doğal gaz dağıtımı ve satışı nedeniyle kullanıcılardan tahsil edilecek miktarın üst sınırı Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmelikle düzenlenecek.
İşletmecinin talebi ve bölgede faaliyet gösteren doğal gaz dağıtım şirketinin kabulü üzerine doğal gaz dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Mevzuatı ile belirlenen şartlar kapsamında serbest bölge içerisinde doğal gaz dağıtım faaliyetinde bulunabilecektir. Belediye, serbest bölgelerde şebekeye yatırım yaparak veya şebekeyi mülkiyetiyle birlikte devralarak. İşletmeci tarafından doğal gaz faaliyetlerinin yürütüldüğü serbest bölgelerde, doğal gaz iletim ve dağıtım lisansı sahibi şirketlerin herhangi bir hak, yetki ve sorumluluğu olmayacaktır.
Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından doğal gaz şebeke yatırımı yapılan serbest bölgelerde, işletmecilerin bölge içi doğal gaz dağıtım ve satış yetkileri doğal gaz dağıtım şirketlerine devredilmiş sayılacaktır.
Üye askıya alınabilir
Vergi mükellefiyeti bilgileri kapatılan ticaret ve sanayi odası ile borsa üyelerinin üyelikleri askıya alınabilir. Her yılın Ocak ayında güncelleme çalışması yapan odalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alacakları borç kapatma bilgilerine istinaden ilgili üyeyi yönetim kurulu kararı ile görevden uzaklaştırabilecek ve aidat tahakkukunu durdurabilecek. Bu üyenin ticaret sicili açık olduğu sürece oda üyeliği devam eder.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nda yapılan değişiklikle vergi mükellefiyeti bilgileri kapatılan üyelerin askıya alınmasının önü de açılıyor. Her yılın Ocak ayında güncelleme yapan borsalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alacakları kapalı yükümlülük bilgilerine istinaden ilgili üyeyi askıya alabilecek ve aidat tahakkukunu durdurabilecek.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, toplam tutarı yüzde 50’yi geçmeyen borçlar ve feri aidatlar için oda ve borsa meclislerince kararlaştırılabilecek üst sınırı belirleyebilecek. brüt asgari ücreti olan ve zaman aşımı süresi 1 yıldan az olan.
TOBB’un yıllık gelirinin %2’si, TOBB Eğitim ve Kültür Vakfı ve TOBB ekonomiTeknoloji Üniversitesi’ni ihtiyaçları doğrultusunda kullanabilmeleri için 15 yıl olarak belirlenen süre 25 yıla çıkarıldı.
Tarım İşleri Lisanslı Depoculuk Kanunu’nda yapılan düzenleme ile lisanslı antrepo işletmelerine 2 yıl süreyle tanınan lisans süresi 3 yıl olacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Yardımcısı Süreyya Sadi Bilgiç, alınan karar gereği yarın saat 14.00’te toplanmak üzere toplantıyı kapattı.